17.10.2014
Mercedes-Benz Actros Euro 5
 
Další zásahový požární vůz těžké řady

WISS vyrobila a dodala pro podnikovou záchrannou službu jednoho z evropských rafinérských a petrochemických koncernů těžké průmyslové zásahové požární vozidlo. Pod jeho nástavbou byl využit 3osý podvozek Mercedes-Benz Actros 3348 (6x6). Je poháněn motorem splňujícím emisní normu Euro 5, s maximálním výkonem 350 kW (476 KM). K jeho přenášení slouží šestnáctirychlostní (16+2) mechanická, synchronizovaná převodová skříň. Kabina vozidla je jednodílná, dvoudveřová, klimatizovaná, třímístná, se systémem 1+2.

 

Požární nástavbu tvoří samonosná skořepinová konstrukce, kompletně vyrobená z kompozitních materiálů. Nástavba má pět nářaďových skříní - po dvou z každé strany a jednou zezadu. Boční schrány jsou zavírány pomocí hliníkových žaluzií, zadní pak kompozitním poklopem zvedaným nahoru. Dodatečně jsou spodní boční schrány vybaveny poklopy odklápěnými odspodu. Slouží jako pracovní plošiny a umožňují přístup k výzbroji umístěné na horních policích. Ve všech schránkách jsou připevněna čidla otvírání, ovládající vnitřní osvětlení (LED světla).

Nádrž na vodu má objem 4000 litrů. Je zhotovena z polyesteru zesíleného laminátem. Nádrž byla umístěna do středové části vnitřního prostoru, dvě nádrže na pěnidlo s objemem 3800 a 200 litrů představují její integrální součást. Dodatečným doplněním převážených hasicích prostředků jsou tři lahve po 50 kg s CO2. Oxid uhličitý je dodáván gumovou hadicí s délkou 60 metrů, svinutou na průtokový naviják s elektrickým pohonem.


V čerpadlovém prostoru umístěném v zadní části vnitřního prostoru se nachází jednostupňové autočerpadlo Ruberg R2-350 s kapacitou 8000 l/min při tlaku 10 bar. Čerpadlový prostor je ohříván zařízením nezávislým na práci motoru. Dále je na střeše zhotovené jako pracovní plošina v její přední části umístěno elektrické, dálkově ovládané vodní a pěnové dělo s kapacitou 6000 l/min.


Kromě toho je podvozek vybaven instalací rozstřikovače, která se skládá ze čtyř rozstřikovačů, každý s kapacitou od 50 do 100 l/min za tlaku 8 bar. U boků a zadní části nadstavby se nacházejí světla osvětlující pracovní pole, včetně čerpadlového prostoru. Dodatečně je na zadní stěně vnitřního prostoru po levé straně přepravován dvoukolý vozík na hadice s navinutými díly hadic 75 mm.